Wednesday, January 10, 2007

Navidad y Año Nuevo

Er zijn weer een aantal dingen gebeurd afgelopen paar weken, namelijk:


Huizenwissel



Er is een datum geprikt voor het wisselen van gastgezin, namelijk de 20 januarie. Vandaar als jullie iets op willen sturen, gebruikt dan vanaf nu dit adres:


Joost Avila Loor
Utsam Universidad
Av.Loja y 10 de agosto
Machala
Ecuador

Kerst

Kerst is hier een groter feest dan in Nederland, zowel in religieuze (96% van ecuador is katholiek) als in feestelijke zin (cadeautjes enzo). Op een vrijdag middag hadden we met Interact, de jeugdafdeling van Rotary, een kerstmiddag georganiseerd voor arme kindertjes in een weeshuis, met spelletjes, een goede maaltijd, cadeautjes en natuurlijk ook de verkiezing van een kerstprinses. Het zijn en blijven nou eenmaal ecuadorianen ;P Uiteindelijk was het een grote chaos, maar ik geloof dat iedreeen wel een leuke middag heeft gehad, en daar ging het tenslotte om. Ik heb nu in elk geval wel een hele boel foto´s van kleine negertjes die het maar wat leuk vonden om op de foto te gaan.

Een week later, de vrijdag voor kerstmis, vierden we kerst op school. Eerst was er een sort optocht van kinderen verkleed als herder, koningen, engelen en natuurlijk een Maria op een ezeltje. Daarna was er een toespraak van de rector ofzo, en mochten de kerstprins en prinses nog een rondje lopen (het houd ook nooit op). Iedereen moest een cadeautje meenemen, want daarna kwamen de kinderen van een arme publieke school langs, en die kregen allemaal een cadeautje. Toen dat allemaal ook voorbij was hadden we met onze klas nog een kerstmaaltijd: kalkoen met rijst en een salade.

Kerst wordt hier gevierd op kerstavond, met de familie. Eerst zochten we een mis in de kerk, of liever gezegd, buiten de kerk, het was nogal druk. We bezochten beide grootouders, eerst die van m´n gastmoeder, daarna die van m´n gastvader. Bij beiden had heel de familie zich verzameld, en bij bieden hadden we een kerstdiner, met kalkoen en een of andere zoete bruine smurrie met walnoten, rozijnen, olijven en ik denk dadels, wat erg lekker was. Om 12 uur ´s nachts wenst iedereen elkaar gelukkig kerstfeest en geeft elkaar cadeautjes. Nou hebben ze hier zo de gewoonte om kleding te geven, dus ik ben nu een spijkerbroek, overhemd, polo en pijama rijker....



Hè? Llamas Holandesas? Nederlandse lama´s?




Maria op het ezeltje
De Herders
En de koningen
Heel de familie Acosta


Bosque Patrificado


De zaterdag daarop, de dag voor oud&nieuw, zouden we naar een versteend bos hier in de buurt gaan. Dit was de 4e keer dat mn ouders dit zeiden, en ik had niet al te veel hoop dat we dit keer wel zouden gaan. Maar he, wat een verrassing, dit keer gingen we echt, en m´n ouders hadden Sonja (Finland) ook uitgenodigd, aangezien wij binnenkort van gastgezin wisselen, en zij dus bij mijn familie komt wonen. Het was een beetje lastig te vinden, dus vroegen we de weg aan een oud vrouwtje dat we tegenkwamen. Die wist precies waar het was: die kant op (ze wees), dan daarom (wees andere kant op), en dan over de brug daarheen (weer andere kant). We bedankten haar vriendelijk, en gingen op zoek naar iemand die het wel uit kon leggen: weg volgen en dan bij de brug links ;)

Het bos zelf vond ik niet zo heel bijzonder, een aantal stenen die verdacht veel op bomen leken (jaja, het waren bomen een paar miljoen jaar geleden), maar het was gezellig, en ook wel lekker om weer even in de natuur te wandelen. Dat is iets Ecuadorianen niet veel doen, en binnen een uur van Machala is ook niets anders te vinden dan bananenplantages en garnalenkwekerijen.

Op de terugweg stopten we nog even bij een groot stuwmeer, wat niet werd gebruikt om energie op te weken, maar alleen om water te sparen voor de landbouw. Daarna ,was er nog een andere stop bij een riviertje, waren we gingen zwemmen. M´n vader vond het maar koud, maar Ecuadorianen hebben maar rare ideeën over kou...Zelfs ijij zou hiet zonder twijfelen zijn ingelopen, mam ;)

Dunne boom
Dikke boom
300 jaar oud ofzo
Hebt 7 of 8 man nodig om hem te omcirkelen
Heel de familie op zo´n versteende boom


Nieuw Jaar



Ze hebben hier een vreemde gewoonte met nieuw jaar: grote poppen van papier marchee, die vol zitten met knal vuurwerk. Traditioneel lijken die poppen op iets wat belangrijk was afgelopen jaar, je had er dan ook redelijk wat politica (we hadden verkiezingen), maar de meesten zijn figuren uit tv-series of films, wat overigens ook geheel toepasselijk is, gezien het aantal uren die de gemiddelde ecuadoriaan achter de tv doorbrengt. Nadat je hem gekocht hebt wordt zo´n "año viejo" dan op de auto gebonden of voor het huis gezet.

Nadat wij op op 31 december om 5 uur (ruim op tijd) onze año viejo (een of andere robot, ik geloof van futurama) hadden gekocht, gingen we ´s avonds naar het huis van de ouders van mn moeder, waar heel de familie van die kant zich verzameld had, en daar hadden we een cena redelijk gelijk aan die op kerstavond, met kalkoen en de zoete bruine smurrie en natuurlijk rijst. Hier bleven we tot +/- 11 uur, toen gingen we naar mn oma van mn vaders kant, waar heel de rest van die kant van de familie zich verzameld had. Om 12 uur werden alle año viejos op een hoop in de straat gegooiden in de fik gestoken. Aangezien de familie druk bezig was elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen heeft de helft er niks van gezien geloof ik, maar ja. Grootste gedeelte van de nacht daarna heb ik karaokend doorgebracht met een paar ooms.



Een paar Año Nuevo´s
Waren ook wedstrijden wie de mooiste voorstelling had

Onze Año Nuevo

Daar gaan ze dan
Doei!!
Karaoken met ooms
Kijk, das nog eens een romeinse kaars
Uhm... zoals de meeste uitwisselingsstudenten krijg ik er een beetje gewicht bij, en das te merken ook....door mn bed gezakt... :S

1 comment:

Anonymous said...

Ha Joost,
Ik ben blij te horen dat de watertemperatuur van riviertjes aangenaam van temperatuur is (zelfs voor mij.....). Ik zal er nu over denken om mijn zwemkleding mee te nemen als we in februari bij je op bezoek komen komen. Geniet van je (veel te lange) vakantie en tot gauw,
mams